BRANKOVINA – 21. 12. 2019.

Filed in Arhiva by on October 16, 2019 • views: 1451

Završavajući planinarsku godinu Planinarsko sportski klub “Balkan” vas poziva da nam se pridružite na jednodnevnoj planinarskoj akciji u Brankovini!

Brankovina je naziv za kraj i naseljeno mesto severno od Valjeva u Kolubarskom okrugu. Ovde su sahranjeni brojni članovi porodice Nenadović, ali i viđenije ličnosti nekih drugih porodica iz Brankovine, kao i naša čuvena pesnikinja Desanka Maksimović. Ovde se održavaju i Dani maline u Brankovini.

U blizini sela se nalazi i Spomenik na Brankovinskom visu, piramidalnog oblika, kao obeležje mesta odakle je 28. februara 1804. godine narod valjevskog kraja, pod vođstvom prote Mateje i Jakova Nenadovića započeo borbu protiv turskog zavojevača. Spomenik je podignut na 150-ogodišnjicu podizanja ustanka.

 

Brankovina (autor: Zoran GM; izvor: Google Earth)

 

PROGRAM AKCIJE:

subota, 21. decembar

– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu

– dolazak u Brankovinu i priprema za pešačenje

– pešačenje makadamskim i livadskim putevima i stazama po brdima Brankovine i Joševe, sa najvišom kotom Jaučanski vis (436 m)

– nakon pešačenja sledi povratak za Beograd

Ukupna dužina staze je oko 20 km, a ukupan uspon oko 400 m.

 

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama

HRANA I VODA: iz ranca

TROŠKOVI: 1100 dinara (akontacija za akciju je 800 dinara)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Zoran Živanović; broj telefona +381 64 295 64 69; imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com

 

Comments are closed.

X