CG – M. Žurim (1965m), V.Žurim (2032m) i kanjon Mrtvice – 7 – 9.7.2017.

Filed in Arhiva by on May 9, 2017 • views: 1083

Lukavica – Mali Žurim (1965m) je najmarkantnija planina Lukavice a i mnogo šire. Sa pravom se može reći da je to crnogorski Materhorn, Ama Dablam, Pumori. Svojom figurom osvaja na prvi pogled, još iz daljine. Predstavlja izuzetan vidikovac. Sa njega puca bajkovit pogled na „tibetansko lice“ Lukavice i njenih 380 izvora, na Maganik (2139m) možda najsuroviju i najbizarniju crnogorsku planinu, na Lolu (2032m), Štit (2115m), Ćetkov vrh (2030m), Ilijin vrh (2057m), Stožac (2140m)… Sa severozapadne strane ga štiti impresivna litica njegovog velikog brata – Velikog Žurima (2035m). U vedrim danima pogled dopire i do Lovćena i Orjena na jugu, a Durmitora i Kape Moračke na severu.

 

PROGRAM AKCIJE:

Petak, 7. jul 2017
20.00h Polazak od Hrama Sv. Save, ulica Skerlićeva, – Ibarskom magistralom-preko Užica-Prijepolja-Pljevlja-Žabljaka do Nikšića

Subota, 8. jul  2017
Dolazak u Nikšić,  od Nikšića – preko Krstovača, rudnika „Zagrad“, Risijeg dola, Luka Bojovića do Bara Bojovića, od Piperskog katuna penjemo se na  Mali Žurim (1965m) i Veliki Žurim (2035m).

Noćenje na u blizini Kapetnovog jezera u katunu.

Kapetanovo jezero se nalazi nedaleko od Nikšića, na samoj granici između opština kolašin i Nikšić, na nadmorskoj visini od 1678 metara. Dubina jezera je 35 m.

Prema legendi, nikšićki kapetan Mušović, imao je na mestu današnjeg jezera katun i često je boravio u njemu, uživajući u lepotama ovoga mesta. Iznad njegovog katuna, u planinskim stenama, nalazio se izvor čije su vode planinske vile koristile da se kupaju i povrate snagu. Svaku noć bi se na izvoru vile skupljale, puštale izvorske vode, i skrivene od očiju ljudi, kupale se i pile bistru izvorsku vodu. Kada bi, pred zoru, krenule da idu, vile bi zatvarale izvor do sledeće noći i novog okupljanja.

Jedne noći, vila koja je poslednja odlazila sa izvora, zaboravi da zatvori izvor, čije vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomeriše izvor niže, ispod površine naplavljene vode, da tako vodom napaja novonastalo jezero.

Nedelja, 9. jul 2017.

Priprema, doručak i polazak od Kapetanovog jezera ka Velje Dubokom i kanjonu Mrtvice.

Kanjon reke Mrtvice – nalazi se na 36 km od Kolašina, jedan od najlepših kanjona bivše Jugoslavije. Kanjon je dugačak 9 m a na nekim mestima visine 1100 m.
Kanjon počinje u selu Velje Duboko i stazom nekad uz reku nekad preko nje, kroz šumu, s kamena na kamen i sve tako do ušća Mrtvice u Moraču.

Posebna zanimljivost je put koji su meštani Velja Dubokog uklesali kroz Mrtvičke stene.

Kroz kapiju želja legenda kaže da ako se prebaci kamen a on upadne u vodu vila sa Maganika ce ispuniti svaku vašu želju samo ako je čista i iskrena i da nije na štetu drugog.

Nastavljamo pešačenje do Danilovog mosta i ušća Mrtvice gde se uliva u Moraču.

Čeka nas prevoz, polazak ka Beogradu.

Oprema:  primerena vremenskim uslovima. Nije potrebna tehnička oprema.

Hrana: U cenu uračunat doručak u nedelju ujutru. U smeštaju se može obezbediti i dodatna ishrana.

Cena akcije: prevoz i smeštaj i doručak 55 E, akontacija za akciju 25E.

Prijava za akciju sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21:30 h. Prostorije Kluba su na SC „Olimp“, ul. Vjekoslava Kovača 11 u blizini Cvetkove pijace.

Uz prijavu dostavite broj lične karte, planinarske knjižice i iz koga planinarskog kluba dolazite.

Vodič:
Vuk Tubić, tel. +381 64 122 3201, e-mail. tubicvuk@yahoo.com
Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com