Drevni Bukumiri

Filed in Arhiva by on August 15, 2013 • views: 4518

Opet pečatiranje knjižica i upis u svesku, ali u daljini se čuje grmljavina koja nas nimalo ne raduje. Krećemo put doline, silazimo na raksrnicu i pratimo markaciju do podnožja Pasjaka. Na putu se isprečio veliki snežnik pa moramo da otpenjavamo pored njega po veoma krušljivoj stijeni.

5

U podnožju Pasjaka napravismo pauzu, pred nama je 200m visinske razlike u usponu. Izlaz na ovaj vrh nije nimalo jednostavan, zahtjeva penjanje i odpenjavanje u silasku. Stijena je dosta krušljiva i vodi se računa da se ne obara kamenje. Ima i travnatih polica koje su dosta klizave. Na jednom dijelu je bilo potrebno postaviti uže kako bi se lakše ispenjao detalj u stiijeni.

6

Uz Pasjak

8

I još jedna

Do vrha Pasjaka trebalo nam je 35 minuta. Na vrhu se nismo dugo zadržavali, tamni oblaci i grmljavina u daljini su nas poćerali naniže. 

9

na Pasjaku

U silasku sa vrha promaljaju se kapi kiše, nadamo se da će nas pustit da siđemo sa stijene, jer može da postane veoma klizavo. Silazak traje duže nego uspon, umorni smo nakon ispenjanog trećeg vrha, imamo sa čime da se pohvalimo.

U povratku kroz katun stad 17h je i prokapa kiša ali se ubrzo pretvara u pljusak, mokri stižemo u šatore. Imali smo sreće da smo u osvajanju vrhova prošli suhi. Planirali smo večernje druženje uz logorsku vatru ali nažalost ništa od toga. Svi smo pošli na počinak. Oko ponoći kiša je prestala i smjenio je olujni vjetar, šatori su pokazali zube iako ih je mlatio i sabijao skoro do zemlje.osmo kod domaćina da kupimo sira domaćega i da prozborimo koju. Pitamo kako je živjeti u planini, navikao je na planinare mada ne shvata naše uživanje u vrhovima, stijeni i kamenu.

U nedjelju 11.08. ustajemo ujutro oko 6,30h nebo je namršteno i oblaci su znatno niži nego prethodni dan.

Planirali smo da grebenom izadjemo na vrh Maglić Kučki  (2142mnv) ali zbog nepovoljnih meteo uslova odustajemo od te ideje, ostaje za naredni dolazak. Pakujemo se i nakon doručka krećemo za Beograd.

Prije pokreta neki su se okupali u Bukumirskom jezeru. 

Pozdrav do sljedeće avanture 🙂

Vodič akcije, Damir Lukšić

Fotografije: Milanka Arsić

Pages: 1 2 3

Comments are closed.

X