„EKSPEDICIJA NA KINĐU“ – 5. 1. 2019.

Filed in Arhiva by on April 17, 2018 • views: 2461

Uspon na najviši vrh severoistočnog Banata i obilazak Kikinde!

 

Sa svojih 8300 cm nadmorske visine Kinđa predstavlja najviši u nizu severnobanatske grupacije panonskih uzvišenja, koji svojom impozantnom visinom dominira okolinom. Po svojoj genezi, Kinđa je zagrobna humka, a zbog njene veličine, među lokalnim stanovništvom vlada verovanje da se ispod ove misteriozne uzvisine krije grobnica samog Atile Hunskog, Biča Božijeg, vladara Hunskog carstva i straha Rima, kojim su majke plašile svoju decu.

 

 

Po ekstremnim zimskim uslovima, po snegu i ledu, uz stalne udare košave, potrebno je savladati visinsku razliku od čak 5300 cm, te se unapred mole svi nepripremljeni na ovakav neuobičajeni napor da se ne prijavljuju za akciju. 🙂

 

PROGRAM AKCIJE:

subota, 5. januar

– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu, iznajmljenim prevozom (ili redovnom autobuskom linijom, u slučaju manjeg broja učesnika)

– dolazak u bazni kamp Kikinda; susret sa iskusnim lokalnim vodičem koji će nas, iz prve ruke, upoznati sa svim opasnostima koje nas vrebaju na ekspediciji, i od koga ćemo dobiti uputstva o simptomima i ublažavanju posledica nizinske bolesti, tipične za ovo područje

– po obavljenim pripremama, polazak iz Kikinde

– prva jednočasovna etapa ka pristupnoj tački za Kinđu

– pauza

 

 

– druga jednočasovna etapa ka pristupnoj tački za Kinđu; dolazak pod vrh

– pripreme za završni uspon, formiranje naveza

– uspon ćemo pokušati prvo težom, severnom, a zatim, u slučaju potrebe i lakšom, južnom stranom

– silazak sa vrha, oporavak i kretanje nazad u bazni kamp Kikinda

– prva jednočasovna etapa ka baznom kampu

– pauza

– druga jednočasovna etapa ka baznom kampu; dolazak u bazni kamp Kikinda

– obilazak Kikinde, analiza ekspedicije i razmena stečenih iskustava

– povratak za Beograd u večernjim satima

 

 

Dodatno: Mamuti! Kikindski mamuti! U skaldu sa ekstremno ledno-mističnom prirodom ekspedicije, otići ćemo da vidimo izloženi skelet mamutice Kike, a moguća je i poseta muzeju terakote Terra.

 

OPREMA: zimska, “eskpediciona”; obavezna tehnička oprema – cepin, dereze, šlem, pojas i dva karabinera, nacrtani na papiru A5 formata.

 

TROŠKOVI: 1200 dinara za prevoz

 

NAČIN PLAĆANJA: u tri rate

  • 1. rata – 800 dinara – prilikom prijave
  • 2. rata – 400 dinara – na dan polaska
  • 3. rata – 0 dinara

 

VAŽNE NAPOMENE: Obavezno je prethodno iskustvo u penjanju ovakvih visina. Očekivani vremenski uslovi – sneg i/ili ledena kiša, jak vetar. U slučaju lepog vremena, “ekspedicija” se ne otkazuje! 🙂 Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost, organizator akcije zadržava autorska prava na humoristički deo objave.

 

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član

 

VODIČI: Aleksandar Mijatović; br. telefona +381 64 359 94 63; imejl adresa: mijat034@gmail.com

Goran Savić; br. telefona +381 64 224 12 75; imejl adresa: goransavicbre@gmail.com

 

* autor fotografija: Jovan Jarić

Comments are closed.

X