FRUŠKOGORSKIM STAZAMA – 26. 1. 2019.

Filed in Arhiva by on June 5, 2018 • views: 1338

 

Nacionalni park Fruška gora, proglašen je 1960. godine. Najviši vrhovi su Crveni čot (538 m), Orlovac (512 m) i turistički centar Iriški venac (490 m). Pruža se duž desne obale Dunava, duga 80, a široka 15 km. Stvaranje planine počelo u mezozoiku, pre 90 miliona godina; naučnici je nazivaju „ogledalo geološke prošlosti“ — na njoj su pronađene 164 životinjske fosilne vrste, stare oko 123 miliona godina. Fruška gora je bogata šumama hrasta, graba, bukve, lipe i drugog drveća; sa zaštićenih preko 50 biljnih vrsta.
Na planini postoji i više arheoloških nalazišta (neolit, bakarno, bronzano i rimsko doba), kao i stari fruškogorski manastiri (ukupno 17), nastali od kraja 15. do 18. veka, poznati po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Središte uprave Nacionalnog parka je u Sremskoj Kamenici.

 

PROGRAM AKCIJE:

subota, 26. januar 2019.

7.30 h Polazak iz Skerlićeve ulice

8.30 h Dolazak u selo Velika Remeta, priprema za polazak na pešačenje

9.00 h Polazak na pešačenje obeleženim pešačkim stazama Fruške gore. Okvirna maršruta: Partizanski put – Brankov grob – Stražilovo – TV Toranj – Grgeteg – Velika Remeta

Staza je kružna, dužine oko 20 km. Srednje naporna. Precizna maršuta će se određivati na licu mesta u skladu sa uslovima na terenu (sneg, blato, mogućnost prilaska kombija i sl.) Predviđene su pauze za odmor i okrepu u planinarskom domu Stražilovo i/ili hotelu Norcev.

Akcija je prvenstveno namenjena planinarima sa srednjom i višom fizičkom spremom, kao i za početnike koji su spremni da probijaju sopstvene granice.

17.00h Predviđeno vreme za povratak u Beograd

 

 

OPREMA: topla zimska; kapa, rukavice, gamašne, kabanica, štapovi

ISHRANA: iz ranca

TROŠKOVI: 1000 dinara; akontacija za akciju je 500 dinara (u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer se akontacija ne vraća)

NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2)

Za prijavu na akciju kliknite OVDE

VODIČ: Bojan Balaž; broj telefona +381 64 233 1 253; imejl adresa: balazbojan@gmail.com

Comments are closed.

X