JADOVNIK I KAMENA GORA – 9. do 11. 4. 2021.

Filed in Arhiva by on January 2, 2021 • views: 2653

 SLAPOVI SOPOTNICE I ČAROBNI PREDELI KAMENE GORE

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Udaljena je oko 315 km od Beograda i 17 km jugoistočno od Prijepolja. Nalazi se na oko 1000 metara nadmorske visine. U izvorišnom delu reka pravi nebrojene manje vodopade sa kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Vodopadi koji od njih nastaju najatraktivniji su, a visoki su preko 20 metara. Voda koja se preliva preko nekoliko nivoa naslaga sige u vidu vodopada i rasprskava u sitne vodene kapi oko vodopada obrazuje pojas osvežavajućeg vazduha koji povoljno utiče na goste i njihovo raspoloženje. Voda reke Sopotnice je pitka.

Jadovnik (foto: Bojan Balaž)

 

PROGRAM AKCIJE:

petak, 9. april

– Polazak na akciju iz Skerlićeve ulice u 18.00 h.

– Vožnja preko Čačka, Zlatibora i Prijepolja do planinarskog doma u Sopotnici.

– Dolazak u dom u kasnim večernjim časovima, smeštaj i noćenje.

 

Veliki vodopad na Sopotnici

 

subota, 10. april

– Ustajanje, doručak i priprema za pešačenje.

– Uspon na vrh Čelina (1216 m n.v.)

– Pešačenje kružnom stazom do slapova Sopotnice. Ukupno oko 15km i oko 700 m uspona.

– Povratak u dom, večera, druženje i noćenje.

 

 

Kamena gora je planina nedeleko od Prijepolja i Pljevalja , u jugozapadnoj Srbiji i severnoj Crnoj Gori. Ima dinarski pravac pružanja, i kombinacija je kamenitog reljefa i širokih četinarskih šuma, pretežno bora i jele. Najviši vrh Kamene gore je Ravna gora, koja dostiže 1496 metra nadmorske visine i preko njega prelazi državna granica.

Kamena gora (izvor: kamenagora.com)

 

nedelja, 11. april

– Ustajanje, doručak i pakovanje.

– Celodnevni treking  po Kamenoj gori. 20 – 25 km i 500 – 1000 m uspona u zavisnosti od vremenskih prilika i izbora staze.

– Nakon završetka polazak za Beograd, dolazak u kasnim večernjim časovima.

 

OPREMA: standardna planinarska, gamašne, kabanica, štapovi.

ISHRANA: iz ranca, u domu postoji kuhinja i mogućnost pripreme hrane. Ukoliko bude prilike možemo da svratimo u neki restoran u povratku.

TROŠKOVI: 3500 dinara (akontacija za akciju je 2500 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

PRIJAVE: prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (2500 din), vaša prijava postaje validna.

VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h

 

Comments are closed.

X