JAKUPICA I BABUNA – 5. do 7. 4. 2019.

Filed in Arhiva by on June 5, 2018 • views: 5270

PSK Balkan vas tradicionalno početkom aprila vodi na planinu Jakupicu!
Planinari prijavljeni za akciju Atlas i Damavand 2019, pridružite nam se! 🙂

Jakupica ili Mokra planina ili Mokrenska planina je planina u centralnom delu Republike Makedonije zapadno od Velesa, južno od Skoplja. Leži između Skopske kotline na severu i Bitoljsko-prilepske na jugu, Porečke na zapadu i doline Vardara na istoku. Njen najveći vrh je Solunska Glava ili Mokro (2540 metara nadmorske visine).
U širem smislu Jakupica obuhvata ceo planinski masiv između Treske Vardara i Babune. Ostali veći vrhovi su: Karadžica (2,473 m), Popovo Brdo (2,380 m), Oštro Brdo (2,365 m), Ubava (2,353 m), Oštari Vrh (2,275 m), Dautica (2,178 m) i Šiljegarnik (1.830 m). Planinu presecaju brzi i strmi planinski potoci. Planina je lako dostupna iz glavnog grada Makedonije – Skoplja kao i iz grada Velesa. Na planini se nalaze tragovi ledenog doba u obliku cirkova, valova i morena. Na planini se nalaze i dva glacijalna jezera.


PROGRAM AKCIJE:

petak, 5. april
– polazak u 23.45 časova iz Skerlićeva ulice u Beogradu

subota, 6. april
– dolazak u Skoplje oko 7.00 časova, pauza
– polazak ka Velesu do s. Nežilovo (698 m n. v.) odakle počinje uspon do planinarskog doma Čeples (1450 m n. v.)
– do planinarskog doma vodi makadamski – šumski put dužine oko 11 km, kojim se moze stići džipom ili traktorom. Od Nežilova do pl. doma mogu se prevesti veliki rančevi. Do planinarskog doma se može stići i planinarskom stazom,  dužina staze je oko 5 km. Na 1200 m nalazi se izvor reke Babune koji ćemo obići ukoliko dozvole vremenski uslovi.

– dolazak u planinarski dom, smeštaj u višekrevetnim sobama. Potrebna letnja vreća za spavanje.

nedelja, 7. april
– ustajanje u 5.00 časova, priprema za uspon
– polazak na uspon u 5.30 časova od planinarskog doma Čeples (1450 m), staza je markirana.
Prvi deo staze je šumovit i strm. Iz šume se izlazi na greben i grebenom produžava do vrha Solunska glava (2540 m). Na vrh Solunska glava može se ispeti letnjom i zimskom stazom. Odluku kojom ćemo se stazom penjati doneće vodič na dan uspona.

05

 


Na vrhu se nalazi vojni objekat u koji se ne može ući.


Fotografisanje i povratak istom stazom do planinarskog doma. Priprema za povratak u s. Nežilovo, a zatim nastavak putovanja ka Beogradu.

OPREMA: planinarska za zimske uslove, obavezno poneti cepin i dereze.

ISHRANA:  iz ranca, u domu se loži šporet na drva, možete pripremiti supu, čaj …. U povratku sa planine planiran je ručak u selu Nežilovu ko želi.

TROŠKOVI: prevoz, osiguranje i smeštaj 60 evra. Akontacija za akciju је 30 evra.

PRIJAVA:  sms porukom, imejlom ili na sastanku članova kluba utorkom od 19 do 21 časova. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, broj planinarske knjižice, JMBG i broj telefona. Obazvena je plaćena članarina za 2019. godinu. Planinarsku karticu obavezno ponesite sa sobom.

VODIČ: Milana Arsić; broj telefona: +381 64 182 4440; imejl: milanka.arsic@gmail.com

 

Comments are closed.

X