JESEN U HOMOLJU – 24. 10.2015.

Filed in Arhiva by on August 18, 2015 • views: 1633

unnamed (3)

Veliki Vukan (825mnv), Mali Vukan (752mnv), Manastir Gornjak, banja Ždrelo

Homoljske planine pripadaju grupi karpatsko-balkanskih planina. Prostiru se pravcem istok-zapad u živopisnim predelima istočne Srbije. Bogate su vodom, rečicama i vodopadima, sa brojnim pećinama obilno ukrašenim pećinskim nakitom, a posebnu draž daju drevne legende i mitovi, kao i neobični običaji koji i dalje žive. Dobro su očuvana obeležja stare kulture, zanata i tradicionalne arhitekture.

Prosečna visina homoljskih planina je oko 900mnv, a najviši vrh 962mnv. Niži delovi obrasli su hrastovom i bukovom šumom, a na višim delovima su pašnjaci i  livade, bačije i katuni, gde pasu stada ovaca od čijeg mleka se pravi čuveni homoljski sir.

unnamed (1)unnamed (4)   unnamed (5)

Na obroncima homoljski planina i klisura nalaze se ostaci brojnih srednjovekovnih manastira:Trška Crkva, Gornjak, Vitovnica.

Veliki Vukan je jedan od najlepših vrhova na homoljskim planinama. Iako nije preterano visok, pogled sa stena Veliog Vukana je nezaboravan, jer obuhvata širinu gustih šuma i retkih sela. Zajedno sa Malim Vukanom i Ježevcem ograničava Gornjačku klisuru, koju je prosekla reka Mlava. Gornjačka klisura, zvana i Kapija Homolja,  je popularana destinacije za sve ljubitelje prirode, bilo da se radi o izletnicima, ili planinarima i alpinistima koji ovde imaju vežbališta.

unnamed (6)     unnamed (7)

Manastir Gornjak podigao je 1378. god Knez Lazar i darovao mu mnoga imanja od Podunavlja do Homolja. Više puta je pljačkan i paljen. Glavna Crkva posvećena je Vavedenju. Iznad Manastira položene su mošti Sv.Grigorija Sinaita. Sv.Grigorije prozvan je Sinait, jer se zamonašio na Sinajskoj Gori. Živeo je u pećini iznad Manastira Gornjak. Narod veruje da molitve pročitane nad njegovim moštima pomažu ženama da začnu.

Banja Ždrelo nalazi se na 170mnv, u podnožju homoljskih planina. Centar sadrži Aqua park, satoboganima,  7 otvorenih i zatvorenih bazena, sa termalnom vodom temperature 30-40 stepeni. Voda pomaže u lečenju psorijaze, i reumatskih bolesti. Wellness centar opremljen je turskim kupatilom, saunom, solarijumom i slanom sobom, kao i odlični restoranom.

PROGRAM AKCIJE

Subota 24.oktobar 2015.

Polazak i z Skerlićeve ulice, kod Hrama Sv.Save u 7h.

Dolazak u selo Zdrelo oko 10h, odakle počinje uspon od Manastira SV. Trojice. Staza je dobro izmarkirana, sa usponom od oko 650m. Izlazak na Veliki a zatim i Mali Vukan. Povratak istim putem. Dužina staze oko 11km. Tura nije teška, pa je idealna za one koji počinju sa planinarenjem.

Vožnja do Manastira Gornjak, obilazak Manastira.

Kupanje u banji Ždrelo u trajanju od 3 sata.

Ulaznica za kupanje u Banji, za one koji žele,  je 500din, moguće je dobiti grupnu ulaznicu po ceni od 300.

unnamed (11)    unnamed (9)

Povratak u Beograd do 23h.

Oprema: primerena vremenskim uslovima (kabanica, gamasne, rezervne cipele ili patike i čarape)

Cena prevoza: 1300 dinara

Prijava za akciju, meilom, telefonom, sms porukom ili na sastanku kluba utorkom od 19 do 21:30h. Uz prijavu dostavavite: ime i prezime, broj planinarske knjižice i lične karte i iz koga kluba dolazite.

Vodič: Vuk Tubić, tel. 064.122.3201, e-mail. tubicvuk@yaho.com

Tags: , , ,

Comments are closed.

X