KILIMANDŽARO 2019 – 14. do 24. 2. 2019.

Filed in Arhiva, Ekspedicije by on April 2, 2018 • views: 2585

Ekspedicija na Kilimandžaro

Uspon na najviši vrh Afrike i safari u trajanju od 11 dana

Kilimandžaro je najviši vrh afričkog kontinetnta sa 5895 m n. v. Ima epitet najveće slobodnostojeće planine. Popularni „Kili“ oduvek je bio san avanturista, pustolova i trekera iz čitavog sveta.

Ekspedicija kilimandžaro

Savezna Republika Tanzanija ili Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike. Tanzanija se granici sa Kenijom i Ugandom na severu, Ruandom, Burundijem i DR Kongo na zapadu i Zambijom, Malavijem i Mozambikom na jugu. Na istoku, Tanzaniju zapljuskuju vode Indijskog okeana.

Tanzanija je bila deo Nemačke Istočne Afrike od 1880-ih do 1919. kada je postala Britanski protektorat. Nezavisnost je stekla 1961. godine, a 1964. godine se države Tanganjika i Zanzibar ujedinjuju u državu Tanzaniju.

Sa oko 41 miliona stanovnika predstavlja najveću zemlju Istočne Afrike. Tanzanija je na severu planinska, a tamo leži i Kilimandžaro, najviši vrh Afrike. Na severozapadu je čuveno Viktorijino jezero, čiji severni deo dele Uganda i Kenija.

Zemlja sa više od 40 nacionalnih parkova pravi je raj za posmatranje divljih životinja, ali i nenadmašna riznica safari tura. I pored razvijenog turizma, Tanzanija je jedna od najsiromašnijih zemalja sveta. Afričku populaciju Tanzanije čini preko 120 etničkih grupa. Veliki deo Tanzanijanaca su Bantu.

Glavni grad države je od 1996. godine Dodoma, umesto dotadašnjeg Dar el Salema, koji je i dalje najveći grad.

Kilimandžaro je najviši vrh Afrike i jedan od Seven Summit-s. Ima epitet najveće slobodnostojeće planine. Popularni „Kili“ oduvek je bio san avanturista, pustolova i trekera iz čitavog sveta. Ova 5895 metara visoka planina ima  najvišu visinsku razliku na svetu (preko 4500 metara od podnožja do vrha). Sama planina, obzirom na tropski pojas u kome se nalazi, ima izuzetno interesantnu i raznoliku vegetaciju. Od guste i bujne vegetacije, nalik kišnim šumama Amazona, preko travnatih stepskih polja do glečera na vrhu. U nekoliko dana trekinga prolazi se kroz nekoliko klimatskih pojaseva. Kilimandžaro ima tri vrha, najviši Uhuru Peak visok 5895 metara i dva niža, Mawnzi i Shira.

Na vrhu se nalazi glečer koji je Hemingvej opisao u svojoj čuvenoj pripoveci „Snegovi Kilimandžara“. Nažalost, lednik koji je star preko 10 000 godina, i koji je 1935. godine, kad je Hemingvej pisao sigurno izgledao veličanstveno, danas je samo bleda kopija nekadašnjeg sjaja. Usled globalnog otopljavanja više do 80% glečera je nestalo, a predviđanja kažu da će još za našeg života, do 2030. godine potpuno nestati. Ovo je možda poslednja prilika da se sa snežnog vrha zagledamo u beskraj Afrike!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan  (14. 2. 2019.) – Prevoz kombijem od Beograda do Sofije.

2. dan (15. 2. 2019.) – Let Sofija – Doha, Doha – Kilimandžaro, Tanzanija. Transfer do Aruše, smeštaj u hotel. Slobodno vreme za razgledanje grada. Noćenje.

3. dan (16. 2. 2019.) –  Nakon odmora i doručka polazak iz Aruše do Marangu kapije na 1830 m n.v. Vožnja 2,5 do 3 sata. Registracija učesnika, ručak, a zatim polazak na uspon.

Treking kroz kišnu šumu sa stablima eukaliptusa, bogatim ptičijim svetom i Kolobus majmunima.

Dužina oko 8 km, 850 metara uspona, trajanje 3 – 4 sata. Smeštaj u Mandara kolibama (2720 m n.v.). Noćenje.

4. dan (17. 2. 2019.) – Napuštanje Mandara koliba i izlazak iz kišne šume na gole površi.

Uspon do Horombo kampa na 3720 m n.v. Dužina oko 12 km, trajanje 6 – 7 sati. Noćenje.

5. dan (18. 2. 2019.) – Aklimatizacija do Zebra stene ili do podnožja Mawanzi vrha. Odmor i noćenje.


6. dan (19. 2. 2019.) – Uspon od Horombo koliba do Kibo kampa. Napušta se poslednja tačka na kojoj ima vode, ide se kroz sedlo između Kibo i Mawnzi vrha.

Krajolik sve više liči na pejzaž sa Meseca. Smeštaj u Kibo kampu (4820 m n.v.). Odmor, priprema za uspon. Noćenje. Dužina oko 9 kilometara, 6 – 7 sati hoda.

7. dan (20. 2. 2019.) – Dan uspona. Veoma rano (00 – 01 h) se kreće ka vrhu. Preko stena ili snega izlazi se do Gilmanove tačke na ivici kratera. Dužina hoda pri usponu 6 km.

Uživanje u neverovatnom pogledu u svim pravcima. Silazak istim stazom do Kibo koliba.


Ručak, a zatim nastavak ka Horombo kolibama. Noćenje. Dužina uspona oko 6 km, trajanje oko 6 – 8 sati. U silasku dužina oko 15 km.

8. dan (21. 2. 2019.) – Nakon doručka silazak od Horombo koliba do Marangu kapije. Dobijanje sertifikata za uspon. Povratak u Arušu. Noćenje. Dužina oko 20 km, trajanje 4 – 5 sati.


9. dan (22. 2. 2019.) – Odlazak na safari u nacionalni park jezero Manyara. Na dva sata vožnje zapadno od Aruše nalazi se ovaj prebogati rezervoar biodiverziteta. Jedna od najposećenijih safari destinacija u Tanzaniji očaraće svakog bogatstvom biljnog i životinjskog sveta. Povratak u Arušu. Noćenje.


10. dan (23. 2. 2019.) – Nakon doručka transfer do aerodroma. Let Kilimandžaro – Doha, Doha – Sofija.

11. dan (24. 2. 2019.) – Prevoz kombijem Sofija – Beograd.

TROŠKOVI: 2600 evra

U troškove uključeno:

– Povratna avio karta Beograd – Kilimandžaro sa svim taksam
– Viza za Tanzaniju
– Transport Aruša – Marangu – Aruša
– Tri noćenja sa doručkom u hotelu u Aruši
– Dozvola za ulazak u Nacionalni park Kilimandžaro
– Smeštaj u kolibama tokom uspona
– 3 obroka dnevno tokom ture (sveža, hranjiva, kalorična hrana)
– Voda
– Osiguranje na planini
– Safari, prevoz i vodiči na safariju
– Ručak na safariju

U troškove nije uključeno:

– Bakšiši od 200 evra po osobi,  koji se obavezno plaća vodičima, pomoćnicima, nosačima i  kuvarima.
– Troškovi lične prirode poput telefonskih poziva, hrane van programa, sokovi i alkoholni napici.

PRIJAVE: Do 1. oktobra 2019. uz akontaciju od 700 evra radi kupovine avio karata. Nakon tog perioda moguće su korekcije usled promene cene karata. Ostatak novca na rate do polaska na put.

NAPOMENE: Prijavljenim planinarima će biti dostavljen spisak potrebne opreme. Učešće na ovoj akciji podrazumeva obavezne pripreme na visokim planinama u okruženju; da bi se akcija realizovala potrebno je najmanje 5 prijavljenih;  obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu

VODIČ: Vuk Tubić, broj telefona: +381 64 122 3201; imejl adresa: tubicvuk@yahoo.com

Comments are closed.

X