KLISURA REKE GRADAC – 6. 9. 2020.

Filed in Arhiva by on August 2, 2020 • views: 3033

PSK Balkan vas vodi na laganu pešačku turu pored reke Gradac! 🙂

Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatića, poviše manastira Ćelije, kod Jakog izvora. Odatle do Ćelija Gradac teče kroz krivudavu klisuru, pravi izvestan luk oko manastira i odlazi prema Valjevu, gde se uliva u Kolubaru. Reka Gradac, vodom najbogatija pritoka Kolubare, usekla je klisurasto-kanjonsku dolinu dužine 22,7 kilometara. Od sastavaka Bukovske reke i Zabave, gde ustvari nastaje, do ušća u Kolubaru ova reka ima dužinu 28 kilometara i ukupan pad 187 metara.

Reka Gradac

 

PROGRAM AKCIJE:

nedelja, 6. septembar

– polazak u 7.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu

– dolazak u Valjevo i poseta vodenice kod Tadića mlina

– polazak na stazu od obližnje brane

– pešačenje stazom uzvodno pored reke uz pauze za odmor i fotografisanje na najlepšim mestima u klisuri

– poseta manastira Ćelije

– nastavak pešačenja do mesta gde nas čeka autobus

– povratak za Beograd

 

Ako je verovati narodnom predanju, kralj Dragutin Nemanjić /1282 – 1316/, kao ktitor, naredio je da manastir Ćelije kod Valjeva bude izgrađen na skrovitom mjestu, daleko od zlonamjernika i rušitelja u kanjonu rijeke Gradac, nedaleko od, u pećinama urezanih, monaških isposnica – kelija ili ćelija. Do ove svetinje nekad se stizalo pješke ili na konjima, kroz stjenovite i šumovite predjele, a sad uskim, strmim i pomalo opasnim asfaltnim putem na kraju koga, iznenada, na proplanku bljesnu zidovi, manastirska crkva i konaci.  Na ulazu u crkvu posvećenu Svetom arhanđelu Mihailu nalazi se grob sa nadgrobnim spomenikom vojvodi Iliji Birčaninu. Kada su turske dahije na valjevskom mostu 1804. godine organizovale sječu knezova i posjekle kneza Aleksu Nenadovića i Iliju Birčanina, vojvodino tijelo je uzeo njegov momak, a kasnije junak Prvog srpskog ustanka Miloš Kedić i sahranio ga u porti manastira Ćelije Hram je ponovo spaljen 1810. godine, a vladika Nikolaj Velimirović je zapisao da su crkvu obnovili građani Valjeva, porijeklom Jermeni, kada je sagrađeno i oštro kube u jermenskom stilu. Punih devet godina u manastiru Ćelije bila je Karađorđeva vojna bolnica, a u oslobođenoj Srbiji Miloša Obrenovića u njemu je bila osnovna škola intendantskog tipa.

Manastir Ćelije kod Valjeva

 

OPREMА: stаndаrdnа planinarska, prilаgođenа vremenskim prilikаmа

ISHRANA: iz ranca

TROŠKOVI: 1000 dinara (akontacija za akciju је 800 dinara i plaća se prilikom prijave)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu); broj učesnika akcije je ograničen u skladu sa važećim zabranama

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član.

VODIČI: Marko Novaković; broj telefona: +381 64 301 16 18; imejl adresa: markoni.novakovic@gmail.com

.               Vesna Papak

 

Comments are closed.

X