MIROČ – 2. 8. 2020.

Filed in Arhiva by on April 7, 2020 • views: 2402

Pogled na Dunav i veličanstvenu Đerdapsku klisuru!

Miroč je planina u istočnoj Srbiji koja se prostire između Donjeg Milanovca i Tekije. Najviši vrh ove planine je Veliki Štrbac, čija nadmorska visina iznosi 768 m. Planina se pruža paralelno sa Dunavom tj. Đerdapskom klisurom. Bogata je livadama i hrastovom šumom.

Pogled na Đerdap (autor Slavica Stajic)

 

PROGRAM AKCIJE:

nedelja, 2. avgust

– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu

– vožnja preko Požarevca, Gradišta i Golupca do Golog brda odakle krećemo na turu

– polazak na pešačku turu grebenom iznad klisure

– usput ćemo moći da vidimo i monumentalnu skulpturu Dačkog kralja Decebala na rumunskoj strani Đerdapa

 

Decebal je poslednji kralj Dačana koji je vladao u razdoblju od 87. do 106. godine. Posle gotovo jednog veka nesloge, ujedinio je dačanska plemena i dugo je uspešno odolevao rimskoj ekspanziji. U savremenoj Rumuniji, gde se Dačani smatraju precima današnjih Rumuna, Decebal je zbog svoje dugotrajne, uporne i većim delom uspešne borbe protiv osvajača dobio status nacionalnog heroja, te mu je posvećen veliki broj književnih i umetničkih dela. Njegov portret velikih dimenzija, uklesan je na jednoj steni na rumunskoj strani Đerdapske klisure, u Kazanu.

Decebal

 

– uspon na Veliki Štrbac (768m) i Mali Štrbac (626m)

– silazak do magistralnog puta gde nas čeka prevoz

– očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 23.00 časova

*dužina staze je oko 18 km, a ukupnan uspono oko 700 m

 

Pogled prema Rumuniji

 

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama

HRANA I VODA: iz ranca

TROŠKOVI: 1800 dinara prevoz (akontacija je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); ulaznica za NP Đerdap po važećem cenovniku je 150 dinara.

VAŽNE NAPOMENE: svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u autobusu); svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; na akciju obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Zoran Živanović, br. telefona +381 64 295 64 69, imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com

 

Comments are closed.

X