ORJEN, LOVĆEN I RUMIJA – 27. 4. do 2. 5. 2018.

Filed in Arhiva by on January 1, 2018 • views: 2631

Za vreme prvomajskih praznika PSK Balkan organizuje uspon na najlepše planine primorja Crne Gore i posetu tri nacionalna parka.

 

 

PROGRAM AKCIJE:

petak, 27. april

– polazak u 22.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu

 

subota, 28. april

– u jutarnjim časovima dolazimo u selo Vrbanje u podnožju Orjena

– uspon na Zubački kabao (1894 m), najviši vrh planine Orjen (dužina staze je oko 15 km, a ukupan uspon oko 1000 m)

– silazak u Vrbanje i vožnja do Meljina kod Herceg Novog gde ćemo noćiti

 

Orjen je najviša primorska dinarska planina. Sa 1894 m Zubački kabao je najviši od ukupno 6 vrhova iznad 1800 m. Kao jako krševita planina, Orjen je bezvodan, iako se nalazi u najkišovitijoj oblasti u Evropi. Orjen se sastoji od nekoliko paralelnih lanaca koji se pružaju od severozapada prema jugoistoku. Za vreme poslednjeg ledenog doba glečeri su silazili sa svih strana Orjena, a najznačajniji su bili glečeri prema Risnu i Dragaljskom polju.

Zubački kabao

nedelja, 29. april

– vožnja do Borića odakle krećemo na uspon ka vrhu Subra (1679 m) uz razgledanje Subrinog amfiteatra (dužina staze je oko 15 km, a ukupan uspon oko 1200 m)

– silazak do Borića i povratak u Meljine na noćenje

 

Subra je prava planinska ljepotica! Pripada masivu Orjena i u odnosu na najviši vrh Zubački kabao nalazi se južno. Iako nije previsoka, svojim položajem u neposrednoj blizini mora između Orjena i Lovćena, nadvisujući udoline prema istoku i zapadu, svojim neobičnim i nesvakidašnjim oblicima reljefa (poznati „Subrini platoi“ i „Subrin amfiteatar“) uvijek privlači planinare i druge posjetioce…“

predeo na Subri

ponedeljak, 30. april

– vožnja od Meljina preko Kotora do sela Krstac u blizini Njeguša

– uspon na vidikovac Pestingrad sa pogledom na Kotorski zaliv, a potom na Štirovnik (1749 m), najviši vrh Lovćena u okviru NP Lovćen (dužina staze je oko 11 km, a ukupan uspon oko 850 m)

– vožnja do Sutomora gde ćemo noćiti

 

pogled sa Pestingrada

 

Lovćen se nalazi u jugozapadnom delu Crne Gore izdižući se iznad Kotorskog zaliva. Planina se nalazi u okviru nacionalnog parka Lovćen. Dva najviša vrha planine su Štirovnik (1749 m) i Jezerski vrh (1657 m). Na Jezerskom vrhu se nalazi Njegošev mauzolej.

Štirovnik

utorak, 1. maj

– vožnja od Sutomora do Mikulića u podnožju Rumije

– uspon na Rumiju (1593 m) sa koje se pruža pogled na Jadransko more sa jedne strane i na Skadarsko jezero i Prokletije sa druge strane (dužina staze je oko 15 km, a ukupan uspon oko 1100 m)

– silazak u Mikuliće i povratak u Sutomore na noćenje

 

Rumijа je plаninа između Skаdаrskog jezerа i Bаrskog poljа. Nа Rumiji postoje mnogi vrhovi od kojih je nаjviši visok 1593 m. To je plаninа velikogа verskogа znаčаjа, posebno zbog svetogа Jovаnа Vlаdimirа, čiji krst se po drevnoj trаdiciji svаke godine nа Trojice iznosi pred litijom nа vrh plаnine Rumije. Nа Rumiji je 2005. godine postаvljena manja metаlna crkva. Po legendi srpskа krаljicа Jelenа Anžujskа je sаgrаdilа crkvu nа Rumiji i po Rumeliji je nаzvаlа plаninu jer je Srbijа zbog prаvoslаvljа nаzivаnа i Rumelijom.

Rumija

sreda, 2. maj

– vožnja od Sutomora preko Virpazara do ostrva Vranjina u Skadarskom jezeru koje se nalazi u okviru NP Skadarsko jezero

– kratak uspon na Velji vrh na Vranjini sa kog se pruža lep pogled na Skadarsko jezero, Kučke planine, Lovćen, Prokletije, Rumiju… (dužina staze je oko 3 km, a ukupan uspon oko 300 m)

– nastavak vožnje do Biogradskog jezera u NP Biogradska gora

– nakon lagane šetnje i razgledanja jezera sledi povratak za Beograd

 

Skаdаrsko jezero je nаjveće jezero u Crnoj Gori i nа Bаlkаnskom poluostrvu. Jezero ima puno ostrvа i poluostrvа nа kojimа se nаlаze brojni trаgovi istorije i vrednа kulturnа bаštinа: Žаbljаk – prestonicа nekаdаšnje Zete, Lesendro – tvrđаvа nа steni usred jezerа, tvrđаvа Grmožur itd. Bistrа vodа i očuvаni аmbijent omogućili su rаzvoj izuzetno bogаtog ekosistemа. Ovo je jedino stаnište pelikаnа nа jugu Evrope. U blizini su ostаci grаdа Obodа gde je bilа smeštenа štаmpаrijа u kojoj je 1494. godine štаmpаnа prvа knjigа u ovom delu Evrope. Skаdаrsko jezero je proglаšeno nаcionаlnim pаrkom 1983. godine.

Skadarsko jezero

 

Biogrаdsko jezero je nаjveće plаninsko jezero u Crnoj Gori. Nаlаzi se nа plаnini Bjelаsici, 16 km severoistočno od Kolаšinа. Sа šumovitom okolinom čini nаjlepši deo nаcionаlnog pаrkа Biogrаdskа gorа.

Biogradsko jezero

 

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama

 

CENA: 130 evra (u cenu su uključeni prevoz, noćenja, osiguranje i ulaznice za nacionalne parkove); akontacija za akciju je 50 evra i plaća se do 6. aprila.

 

VAŽNE NAPOMENE: broj učesnika akcije je ograničen; organizator akcije zadržava parvo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

 

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj lične karte, JMBG (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član

 

VODIČI: Milanka Arsić, br. telefona +381 64  182 44 40, imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com

Goran Savić, br. telefona +381 64 224 12 75, imejl adresa: goransavicbre@gmail.com

 

 

sve fotografije preuzete su sa Google Earth; zahvalnost dugujemo autorima

 

Comments are closed.

X