Osnovna planinarska obuka

Filed in Korisno by on November 14, 2017 • views: 3120

PSK „BALKAN“  ORGANIZUJE OSNOVNU PLANINARSKU OBUKU

Cilj osnovne planinarske obuke je upoznavanje sa najosnovnijim znanjima o planinarstvu i planinarskoj organizaciji, a takođe je i polazište za viši oblik obuke.

Šta je planinarstvo?

Planinarstvo je vrlo širok pojam koji obuhvata gotovo sve čovekove delatnosti direktno i indirektno vezane za kretanje i boravak u planinama. To nije besciljno lutanje po nepristupačnim zabitima i osvajanje vrhova s kojih će planinar i onako ubrzo morati sići, već način i stil života, čitav niz aktivnosti koje savremenom čoveku život čine zanimljivijim, zdravijim i nadasve lepšim. Odlazak u prirodu, druženje i kretanje na čistom planinskom vazduhu predstavlja aktivan oblik odmora koji planinara ispunjava osećajem zadovoljstva i novim doživljajima.Obuka se realizuje u prostorijama kluba prema sledećem programu:

dan 1.

predavanja:

– istorija planinarstva

– planinarska organizacija

– priprema za odlazak u planinu

– oprema

dan 2.

predavanja:

– kretanja u planini

– osnove topografije

– osnove meteorologije

dan 3.

predavanja:

– planinarska etika, pravila ponašanja, zaštita prirode i Pravilnik o bezbednosti

– opasnosti u planini

– prva pomoć

dan 4.

praktična obuka

dan 5.

provera znanja:

– test

– usmeni deo ispita

– praktični deo ispita


Obuka za penjanje uz stenu


Predavači su vodiči našeg kluba.

Uspešnim završetkom osnovne planinarske obuke stiče se uverenje kojim planinar potvrđuje da je upoznat sa najosnovnijim znanjima o planinarstvu i planinarskoj organizaciji.

Osnovna planinarska obuka je besplatna.

Zainteresovani planinari PSK „Balkan“ mogu se prijaviti za osnovnu planinarsku obuku putem imejl adrese pkbalkan.srbija@gmail.com ili na broj telefona + 381 64 182 4440

Comments are closed.

X