OVČAR – 17. 10. 2020.

Filed in Arhiva by on August 5, 2020 • views: 5106

PSK Balkan vas vodi na Ovčar. Pridružite nam se!

Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja jedinstvenu morfološku celinu. Usečena je između planinskih masiva Ovčara i Kalara. Dugačka je oko 20 km i odlikuje se strmim stranama i uklještenim meandrima Zapadne Morave. Morava je pregrađena branama pa su formirana dva veštačka jezera na hidrocentralama Ovčar banja i Međuvršje. Najveća dubina klisure je 710 m. Klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije. 

Planina Ovčar (izvor: www.wellnesscentar-kablar.com)

Klisura je poznata i po mnogobrojnim Ovčarsko-kablarskim manastirima koji su smešteni na levoj i desnoj obali reke. Postoji deset srednjovekovnih mananastira koji predstavljaju izuzetno atraktivan i značajan spomenički kompleks, jedinstven po mestu na kome se nalazi, ali i vremenu u kome je nastao. Uz reku se nalazi i Ovčar banja,  poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima i prelepim bigrenim slapovima.

 

PROGRAM AKCIJE:

subota, 17. oktobar

– polazak u 7.00 časova iz Skerlićeve ulice, od Hrama Svetog Save

– dolazak u Ovčar Banju

– polazak na uspon jednom od mnogobrojnih markiranih staza

– poseta manastira Svete Trojice i manastira Sretenje

 

Manastir Svete Trojice

Manastir Sretenje (izvor: ovčarbanja.rs)

 

– izlazak na vrh Ovčara (985 m)

– uživanje u prelepim vidicima, fotografisanje, a zatim povratak u Ovčar Banju

– odlazak na kupanje u Ovčar Banju (po želji, ponesite kupaći kostim)

– povratak u Beograd u večernjim časovima

 

OPREMA: planinarska, prilagođena vremenskim uslovima (preporuka je da se ponese kabanica i planinarski štapovi, a ko želi da se kupa u banji neka ponese kupaći kostim)

ISHRANA: iz ranca, a ako bude prilike možemo da svratimo u neki restoran

TROŠKOVI: 1500 dinara; akontacija za rezervaciju prevoza je 1000 dinara (u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, akontacija se ne vraća)

PRIJAVE: prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (1000 din) vaša prijava postaje validna; avans uplatiti na žiro račun kluba ili možete doneti na sastanke u klub utorkom od 19 – 21 h.

Kako popuniti nalog?

nalogodavac: Vaše ime i prezime, mesto boravka, ulica i broj
svrha doznake: OVČAR 17.10.2020.
poverilac: PSK „Balkan“, Jovanke Radaković 11c/1, Zvezdara, Beograd
broj računa: 150-1852847-85
iznos dinara: 1000 (ili ceo iznos)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu); broj učesnika akcije je ograničen u skladu sa važećim zabranama

VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h

 

Comments are closed.

X