PIRIN – planinarenje i skijanje – 14. do 17. 2. 2019.

Filed in Arhiva by on June 5, 2018 • views: 1372

Za Sretenje tradicionalno idemo na planinarenje i skijanje u Bansko, na planini Pirin.

Pridru┼żite nam se! ­čÖé

Planina Pirin se prostire podru─Źjem jugozapadne Bugarske, izme─Ĺu dubokih dolina reke Strume na zapadu i reke Meste na istoku, sa najvi┼íim vrhom Vihren, visine 2914 metara. Planinski venac Pirina se pru┼ża pravcem severozapad-jugostok i dug je oko 80 km, a ┼íirok oko 40 km. Raznovrsno bogato kra┼íko kre─Źnja─Źko podru─Źje planine Pirin obuhvata preko 70 ledni─Źkih jezera i ledni─Źke oblike, sa mno┼ítvom vodopada, stenovitih vrta─Źa i pe─çina.

Ve─çina planinskog masiva Pirina ─Źini Nacionalni Park Pirin, koji od 1983. godine pripada UNESCO prirodnom svetskom nasle─Ĺu. Nacionalni Park i planinu Pirin odlikuje spoj srednje-evropskih, alpskih, balkanskih i sub-mediteranskih biljnih vrsta, kao i oko 30 lokalnih endemskih vrsta biljaka. Planina Pirin je nazvana po Perunu, osnovnom bogu grmljavine i munja drevnih Slovena.

Pirin (izvor: alextrek.com)

SKI centar Bansko je najbolji ski centar u Bugarskoj sa najdu┼żim ski stazama i najbogatijom kulturnom istorijom. Grad Bansko se nalazi u jugozapadnoj Bugarskoj u podno┼żju planine Pirin. Mesto le┼żi na nadmorskoj visini od 925 m i udaljeno je od Sofije 160, a od Blagoevgrada 96 km.

 

PROGRAM AKCIJE:

─Źetvrtak, 14. februar┬á
22.00 h   Polazak iz Skerlićeve ulice, od Hrama Svetog Save

petak, 15. februar 
07.00 h   Dolazak u Bansko, smeštaj u hotelu.

Grupa A: Skija┼íi – skijanje
Grupa B:┬áPlaninari – pe┼ía─Źenje do Bandijeri┼íke poljane i ┼áiligarnika

 

Bansko (izvor: alextrek.com)

 

subota, 16. februar
Grupa A: Skija┼íi – doru─Źak i skijanje

Grupa B:┬áPlaninari – doru─Źak (lan─Ź paket)

05.00 h ┬á ┬áUstajanje, polazak minibusom ka ┼áiligarniku (1820 m), od ┼áiligarnika ski stazom uspon na Todorku (2746 m). Povratak istom stazom do ┼áiligarnika. Za uspon je potrebna tehni─Źka oprema (dereze i cepin).

16.00 h     Povratak u smeštaj.

 

Pirin (izvor: bg.vassytravel.com)

 

 

nedelja, 17. februar
Grupa A: Skija┼íi – doru─Źak, skijanje
Grupa B:┬áPlaninari – doru─Źak, uspon od Banskog uz ski stazu do ┼áiligarnika, povratak istom stazom u Bansko ili slobodno vreme.

Polazak za Beograd u dogovoru sa grupom.

 

OPREMA: planinarska za visokogorske uspone; obavezna tehni─Źka oprema (dereze i cepin)

TRO┼áKOVI:┬á90 evra (prevoz, dva no─çenja sa doru─Źkom i osiguranje); akontacija za akciju je 50 evra (u slu─Źaju odustajanja potrebno je na─çi zamenu)

NAPOMENE: svaki u─Źesnik akcije u─Źestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadr┼żava pravo izmene programa u slu─Źaju nepredvi─Ĺenih okolnosti.

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili li─Źno utorkom u prostorijama PSK ÔÇ×BalkanÔÇť (SC ÔÇ×OlimpÔÇť, ulica Vjekoslava Kova─Źa br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj paso┼ía, datum ro─Ĺenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba ─Źiji ste ─Źlan

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com

Aleksandar Mijatovi─ç; broj telefona: +381 64 359 94 63; imeil adresa: mijat034@gmail.com

Comments are closed.

X