Planinarsko sportski klub Balkan

Planinarsko sportski klub ,,Balkan”

Osnovan je 15.05.2009. godine, upisan 18.06.2009. godine u Registar sportskih organizacija kao udruženja, sportskih društava i saveza. Osnivači Kluba: Milanka Arsić i Pavle Tešić. Jula meseca 2009. klub je primljen u članstvo Planinarskog saveza Srbije, a u avgustu 2009. u članstvo Planinarskog saveza Beograda.


kolona planinara na rtnju


Iako mlad klub, PK“Balkan“ ima iza sebe veliki broj visokogorskih akcija, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kao najveće uspehe svojih članova beleži: Pamir-Pik Lenjin 7134m, Akonkagva 6962m, Elbrus 5646m, Mon Blan 4810m, Zumsteinspitze 4563m, Signalkuppe 4554m, Vincent Piramide 4215m, Atlas 4187m, Brajthorn 4175m, Balmenhorn 4167m, Gran i Paradiso 4061m

Pored velikog broja visokogorskih akcija, organizovane su brojne akcije gde su ispenjani vrhovi do 2000m nv, prolaz kroz kanjon Nevidio, rafting Tarom, skijanje, biciklističke ture, kao i obilazak velikog broja kulturno-istorijskih znamenitosti u zemlji i inostranstvu.

Od 2013. godine, klub radi na promociji planinarstva u osnovnim školama. U 2014. godini ostvarili smo uspešnu saradnju sa OŠ “Mihailo Petrović Alas”. Planinarstvo je ubačeno u vannastavni program, osnovana je planinarska sekcija “Alas”, 38 učenika su članovi našeg planinarskog kluba, svakog meseca organizujemo po jednu jednodnevnu akciju za učenike.


skakanje u vis, sreća


Najuspešniji sportisti su: Branko Dikić i Vlado Gačić, rezultate su ostvarili penjanjem na Pamir-Pik Lenjin 7134m.
Najaktivniji planinar do 12 godina je Bogdan Mihajlović. Bogdan je ispeo mnogobrojne vrhove do 3000 m među kojima su: Korab, Krčin, Musala x puta, Bobotov kuk, Savin kuk, Botev, Olimp u jednom danu, Triglav i Kanjevec … i mnogobrojne vrhove do 2000 m nv.

Klub se predstavio javnosti u septembru 2009. godine organizovanjem masovne  akcije u Beogradu, pod nazivom „PEŠAČENJEM DO ZDRAVLJA“, u kojoj su učestvovali građani i planinari iz Srbije i inostranstva. Akciju od tada organizujemo svake godine u septembru mesecu, postala je tradicionalna.

U okviru aktivnosti Klub organizuje planinske trke na Kosmaju, Avali i Košutnjaku. Zahvaljujući našem članu Vuku Tubiću 2014.g. počela je sa radom biciklistička sekcija, za sekciju zaduženi Vuk Tubić i Darko Vasić.


Pešačenje po snegu


Klub je posebno ponosan  na saradnju sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda, sa kojima je ostvario partnerstvo, zajedničke projekte i akcije. Sa Sportskim savezom invalida Srbije, u avgustu 2009. organizovan je kamp na Durmitoru i ostvaren uspon na Bobotov kuk i Mali Žurim. U ovom klubu inkluzija je duboko ukorenjena.

Uspostavljena je i saradnja sa Udruženjem „Istraži Srbiju“, kao i velikim brojem planinarskih klubova u zemlji i inostranstvu.

 

Send this to friend