Šta je Treking liga Srbije?

Filed in Korisno by on November 6, 2017 • views: 1536

 

TAKMIČENJE U PLANINSKOM TRČANJU

Treking liga Srbije se tradicionalno organizuje na nižim planinama širom Srbije, a učešće uzima veliki broj planinara i planinarskih klubova. U 2018. godini u Treking ligi Srbije učestvuje više od 70 planinarskih klubova i više od 1.000 pojedinaca – planinara. U 2017. godini ukupni pobednik Treking lige Srbije u kategoriji planinarskih klubova je bio PSK Balkan.


čovek trči u šumi treking liga srbije


Svako od 9 kola tokom godine, organizuje drugi planinarski klub, na terenu koji može biti ravničarski, kao što su trke u Šidu i Subotičkoj peščari, ali i trke sa značajnom visinskom razlikom, kao što su Bešnjaja i Malinik. Planinarsko sportski klub Balkan tradicionalno organizuje trku u reonu Kosjerića, sredinom ili krajem avgusta.

Cilj je preći jednu od tri staze u što kraćem vremenskom periodu, uz striktno pridržavanje zadate staze, što se dokazuje overom takmičarske knjižice na kontrolnim tačkama. Na većini kota se nalaze volonteri koji udaraju pečate ili buše perforacije na za to predviđenim mestima u takmičarskoj knjižici. Ponekad se dešava da takmičari sami moraju da buše perforacije, jer na pojedinim kontrolnim tačkama nema volontera.

Takođe, postoje i specijalne kontrolne tačke – revizije, koje nisu ucrtane na mapama staza Treking lige Srbije koje učesnici dobijaju pre početka svake od trka.

Sve staze su markirane i unapred pripremljena, i obavezno kružne. Nakon uspešno pređene male, srednje ili velike staze svaki takmičar dobija zahvalnicu i bedž, a pobednici svake od staza i medalje. Posle toga sledi druženje uz tradicionalni pasulj i pivo.


mapa treking liga srbije


Pravila Treking lige Srbije

Na svakoj od staza se boduje pređena kilometraža i ostvaren uspon u skladu sa definisanim koeficijentima težine – ponderima. Za svaki pređeni kilometar trke na Treking ligi Srbije dobija se 1,5 bodova, a za svakih 100 metara savladanog uspona još 2 boda. Dodatne bodove je moguće ostvariti u zimskom periodu, decembar, januar i februar kada se dobija dodatna 3 boda za završenu trku.

Takođe dodatni bodovi se ostvaruju i plasmanom na kraju trke, tj. ostvarenom pozicijom i to na sledeći način:

1.место = 20 бодова 11.место = 10 бодова 21.место = 5 бодова
2.место = 19 бодова 12.место = 10 бодова 22.место = 5 бодова
3.место = 18 бодова 13.место = 9 бодова 23.место = 4 бода
4.место = 17 бодова 14.место = 9 бодова 24.место = 4 бода
5.место = 16 бодова 15.место = 8 бодова 25.место = 3 бода
6.место = 15 бодова 16.место = 8 бодова 26.место = 3 бода
7.место = 14 бодова 17.место = 7 бодова 27.место = 2 бода
8.место = 13 бодова 18.место = 7 бодова 28.место = 2 бода
9.место = 12 бодова 19.место = 6 бодова 29.место = 1 бод
10.место = 11 бодова 20.место = 6 бодова 30.место = 1 бод

Bodovi ostvarenih tokom svih kola se sabiraju i na osnovu njih se proglašavaju ukupni pobednici na kraju sezone. Plasman klubova u Treking ligi Srbije se određuje na osnovu 5 najboljih rezultata takmičara iz kluba na svakom od kola. Suštinski to znači da 5 najbolje plasiranih na velikoj stazi, čije dužina uvek prelazi 30 km, čine rezultat kluba.

Dakle Treking liga Srbije promoviše i nagradjuje brzinu, izdržljivost i upornost, što su odlike svakog ozbiljnog sportiste – trkača. Pored lige postoji i takmičenje u Treking Kupu Srbije, kod koga su pravila delimično drugačija, i uvažavaju činjenicu da mnogi planinari iz objektivnih okolnosti nisu u mogućnost da prisustvuju svakom od takmičarskih kola u TLS.

Ukoliko vas zanimaju detaljna pravila, ceo Pravilnik Treking Lige Srbije preuzmite klikom  OVDE


treking liga srbije


Najave i informacije o svim kolima možete da pratite putem Facebook stranice Treking lige Srbije, kliknite OVDE.

Comments are closed.

X