STARICA – 25. 7. 2021.

Filed in Arhiva by on January 2, 2021 • views: 1527

Starica je planina koja se nalazi severno od Majdanpeka i sa koje se pruža najbolji pogled na ovaj rudarski grad. Visina najvišeg vrha je 796 m, a sem Majdanpeka sa vrha se mogu videti planine Borski Stol, Veliki Krš, Deli Jovan i Homoljske planine. Pod Staricom se nalazi Rajkova pećina, jedna od najlepših i nakitom najbogatijih pećina u Srbiji.

Starica (izvor: anta019.blogspot.com)

 

PROGRAM AKCIJE:

nedelja, 25. jul

– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu

– vožnja preko Požarevca i Kučeva do Majdanpeka

– dolazak u Majdanpek i vožnja do veštačkog jezera Veliki Zaton

– priprema i polazak na uspon

– izlazak na vrh Starice (796 m)

– pauza na vrhu za odmor, fotografisanje i uživanje u pogledu na okruženje

 

Pogled na Majdanpek i kopove sa Starice (izvor: wikipedia.org)

 

– spuštanje sa vrha stazom do Rajkove pećine

* ukupna dužina staze oko 13 kilometara; kumulativni uspon oko 540 metara

– povratak u Majdanpek i vožnja prema selu Blizna

– izlazak iz prevoza na trinaestom kilometru puta

– priprema i polazak na pešačenje šumskom stazom do bigrene akumulacije i vodopada „Beli izvorac“

 

Spomenik prirode Beli izvorac je bigrena akumulacija na istoimenoj reci, koja se nalazi u istočnoj Srbiji, na 14 km od Majdanpeka. Na prostoru od oko 300 metara nalazi se vodopad visine 16 metara, a ispod njega, poniranjem vode kroz bigar obrazovan je pećinski kanal dug 13 m i širok 4 m, otvoren sa obe strane. U samom kanalu su formirani salivi i stalaktiti od bele sige. Nizvodno u koritu potoka postoje brojne pregrade od bigra, iza kojih su obrazovane bigrene akumulacije, jezerca prečnika do 10 metara i dubine 2 do 3 metra. Preko pregrada potok se sliva u vidu slapova i manjih vodopada, od kojih su dva visine 5 metara. Na osnovu geomorfoloških vrednosti ovaj lokalitet uvršten je u inventar objekta geonasleđa Srbije.

Beli izvorac (foto: serbianoutdoor.com)

 

– dolazak do „Belog izvorca“, pauza za odmor i fotografisanje

– povratak istom stazom nazad do prevoza

– povratak u Beograd u kasnim večernjim satima

* ukupna dužina staze oko 3 kilometra; kumulativni uspon oko 180 metara

 

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim uslovima

ISHRANA: iz ranca

TROŠKOVI: 1600 dinara; akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Marko Novaković; broj telefona: +381 64 301 16 18; imejl adresa: markoni.novakovic@gmail.com

 

Comments are closed.

X