SUVA PLANINA – 23. Zimski uspon na Trem – 22. i 23. 2. 2019.

Filed in Arhiva by on June 5, 2018 • views: 7824

23. Zimski uspon na Trem

Akcija je namenjena planinarima koji se pripremaju za uspon na Atlas.

Pridru┼żite nam se! ­čÖé

Suva planina je planina u jugoisto─Źnoj Srbiji duga 45 km, a ┼íiroka 15 km, koja u geolo┼íkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina na samoj granici sa starijom Srpsko-makedonskom masom. Prostire se pravcem severozapadÔÇöjugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1.810 m i po─Źinje isto─Źno od Ni┼íke Banje, a zavr┼íava se jugozapadno od Babu┼ínice u Lu┼żni─Źkoj kotlini kroz koju proti─Źe reka Lu┼żnica.

Sa severozapadne i severne strane Suva planina se grani─Źi rekom Ni┼íavom (oko koje se formiraju Belopalana─Źka Ostrvi─Źka i Ni┼íka kotlina), sa isto─Źne strane Koritni─Źkom a sa jugoisto─Źne i ju┼żne strane Lu┼żni─Źkom rekom. Prema zapadu planina se postepeno spu┼íta u Zaplanjsku kotlinu, a prema tokovima Ni┼íave i Lu┼żni─Źke reke i okolnim duboko spu┼ítenim kotlinama (Ni┼íkoj, Zaplanjskoj, Babu┼íni─Źkoj, Koritni─Źkoj, Belopalana─Źkoj i Ostrovi─Źkoj), naj─Źe┼í─çe strmo, ponegde okomito. Kako su kotline, povr┼íi i okolne planine znatno ni┼że od Suve planine, ona je jasno izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.


PROGRAM AKCIJE

petak, 22. 2. 2019.

– polazak u 18:30 ─Źasova iz Skerli─çeve ulice u Beogradu
– dolazak u Ni┼íku Banja oko 21:30 ─Źasova , sme┼ítaj u privatnim ku─çama (nije potrebna vre─ça za spavanje)

subota: 23. 2. 2019.

– ustajanje u 5:30 ─Źasova

– polazak u 6:00 ─Źasova ka selu Gornja Studenoj i Bojaninim vodama.

Staza ide kroz selo Gornja Studena, pa preko izleti┼íta i izvori┼íta ÔÇ×Bojanine vodeÔÇť(890 m/nv), izvori┼íta ÔÇ×Ljubina ─ŹesmaÔÇť(1100 m/nv), prevoja ÔÇ×Devoja─Źki grobÔÇť(1311 m/nv), grebenom Suve planine do vrha ÔÇ×TremÔÇť(1810 m/nv). Nakon kra─çeg zadr┼żavanja na vrhu i fotografisanja, povratak u selo Gornja Studena.

– du┼żina staze u jednom pravcu je 14km, visinska razlika pri usponu 1400 m nv. U koliko vremenski uslovi dozvole minibus ─çe nas izvesti do Bojaninih voda ((890 m nv), du┼żina staze bi se smanjila za 12km a visinska razlika pri usponu i supustu po 450 mnv.

– planirano vreme dolaska u Beograd oko 21:30 ─Źasova

OPREMA: topla planinarska (kapa, rukavice, gama┼íne, kabanica, majica rezervne patike i ─Źarape. U zavisnosti od vremenskih uslova (snega) bilo bi dobro da se ponesu dereze radi lak┼íeg uspona i spu┼ítanja. ┬áPrijavljeni u─Źesnici akcije bi─çe naknadno obave┼íteni o uslovima na planini.

ISHRANA: iz ranca

TROŠKOVI: prevoz 2500 dinara; noćenje u privatnim kućama, cena noćenja od 800 do 1000 dinara.

NAPOMENE:┬ásvaki u─Źesnik akcije u─Źestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadr┼żava pravo izmene programa u slu─Źaju nepredvi─Ĺenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa pla─çenom ─Źlanarinom za teku─çu godinu

INFORMACIJE I PRIJAVE:┬átelefonom, imejlom ili li─Źno utorkom u prostorijama PSK ÔÇ×BalkanÔÇť (SC ÔÇ×OlimpÔÇť, ulica Vjekoslava Kova─Źa br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba ─Źiji ste ─Źlan

VODI─îI: Milanka Arsi─ç; broj telefona +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com

Strahinja Marjanovi─ç; +381 64 312 01 41; imejl adresa: strahinjaplaninar@gmail.com

Comments are closed.

X