SVETA GORA (ATOS I HILANDAR) – 14. do 18. 6. 2018.

Filed in Arhiva by on April 4, 2018 • views: 754

PSK Balkan organizuje odlazak na Svetu goru i uspon na Atos (2033 m)
Pridru┼żite nam se! ­čÖé

 

PROGRAM AKCIJE               

─Źetvrtak, 14. jun
Polazak iz Skerli─çeve ulice u poslepodnevnim ─Źasovima. No─çna vo┼żnja kroz Makedoniju i Gr─Źku.

petak, 15. jun
Dolazak u Uranopolis (Nebeski Grad) u jutarnjim ─Źasovima. Podizanje Dijamontiriona (svetogorske vize). Ukrcavanje na brod, plovidba zapadnom obalom Svete Gore do hilandarske luke Jovanica. Prevoz kombijem do Manastira Hilandar.

Obilazak┬á┬á Hilandara, Crkve Vavedenja Presvete Bogorodice, bunara Sv. Save, loze Sv.Simeona, riznice, manastirske prodavnice. Pe┼ía─Źenje ka manastiru Esfigmen, gde usput obilazimo krst i maslinu Cara Du┼íana, ─Źesmu kralja Aleksandra i Kulu Kralja Milutina. Nakon sat vremena hoda sti┼że se u Manastir Efigmen.

Manastir Esfigmen

Esfigmen le┼żi na samoj obali morskog zatona. Izme─Ĺu obronaka brda Samarija i ┼Żivonosni isto─Źnik.┬á Prvi pisani pomen manastira datira iz 998. godine. U tim prvim dokumentima manastir se pominje pod imenom Esfagmen (┼íto zna─Źi ubijen, iskasapljen, pose─Źen). Mi┼íljenje da je ime manastira izvedeno iz polo┼żaja na kome se nalazi – ste┼ínjen izme─Ĺu brda i mora (gr─Ź. esphigmenos). U manastiru┬á je za monaha postri┼żen ruski podvi┼żnik Antonije, koji je u jednoj pe─çini pored manastira proveo deset godina. Njega Esfigmenci smatraju ocem ruskog mona┼ítva (kada se vratio u Rusiju, Antonije je osnovao Kijevsko-pe─Źersku lavru).┬á Pored Antonija Pe─Źerskog, u manastiru su boravile i druge slavne li─Źnosti: monah Akakije (kasnije carigradski patrijarh Atanasije) i Grigorije Palama. Esfigmen su u srednjem veku pomagali Jovan V Paleolog, srpski car Du┼ían, despot ─Éura─Ĺ Brankovi─ç, njegova ─çerka sultanija Mara. U Esfigmenu danas ┼żivi oko stotinu monaha, me─Ĺu kojima i petorica Srba, koje mediji nazivaju zilotima. Manastir je postao centar antiekumenizma, ne samo na Svetoj Gori. Esfigmenci ne odobravaju ekumenisti─Źke akcije carigradskih patrijaraha i na slu┼żbama ne pominju ime svog duhovnog poglavara. Na spoljnjem zidu, s morske strane, od 1974. godine stoji komad crnog platna s natpisom Orthodoxia e Tanatos (Pravoslavlje ili smrt).Svi dosada┼ínji poku┼íaji da se esfigmensko bratstvo protera sa Atosa nisu uspeli. Nepokolebljivi u veri, ─Źuvanju kanona i svetota─Źkog predanja, i uz pre─çutnu podr┼íku mnogih Svetogoraca, Esfigmenci opstaju i pored zabrane dopremanja hrane i lekova, oduzetih dobara i blokade bankovnog ra─Źuna.

Povratak u Hilandar. Ve─Źernja slu┼żba. Ve─Źera. No─çenje.

subota, 16. jun
Liturgija. Doru─Źak. Prevoz kombijem do luke Jovanica. Plovidba trajektom do luke Dafni. Nastavak plovidbe do pristani┼íta Skita Svete Ane. Sa broda ima─çemo priliku da vidimo manastire Dohijar, Ksenofont, Pantelejmon, Simonopetra, Dionisijat, Grigorijat i Sveti Pavle. Uspon do Skita. Skit je jedan od najlep┼íih na Svetoj Gori, sme┼íten na oko 400mnv. Obilazak Crkve gde se ─Źuva stopalo Svete Ane. Nakon kra─çe pauze nastavak uspona na Atos.

Pauza na Stavrosu gde se nalazi poslednji izvor vode i gde ─çemo se snabdeti za taj i polovinu narednog dana. Nastavak uspona do kapele Panagia na 1500mnv. U kapeli se nalazi dvadesetak kreveta namenjenih hodo─Źasnicima koji se uspinju na Atos. Ukoliko ne bude slobodnih mesta spavanje napolju u vre─çama za spavanje. No─çenje.

nedelja, 17. jun
Rano ujutro (oko 04h) uspon na vrh Atosa. Na vrhu ─çemo do─Źekati izlazak Sunca. Povratak do Panagije a zatim spust do Karulje, svetogorske pustinje.

Ukrcavanje na brod, povratak u Uranopolis.┬á Kupanje na nekoj od pla┼ża u Uranopolisu. U povratku ─çemo obi─çi Kakovo-metoh Manastira Hilandar.

ponedeljak, 18. jun
Povratak u Beograd u ranim jutarnjim ─Źasovima.

CENA: 140 evra

U cenu je uklju─Źeno:organizacija putovanja i posredovanje u dobijanju vize, prevoz, obilasci manastira, no─çenja u manastirima sa doru─Źkom i ve─Źerom (hrana se u manastirima ne pla─ça).

Cena ne uklju─Źuje: Svetogorsku vizu, karte za brodove, individalne tro┼íkove.

Grupa je ograni─Źena na 10 ljudi. Rok za prijavu je do popune grupe. Prilikom prijave je potrebna akontacija od 50 evra, ostatak najkasnije mesec dana pre puta. U slu─Źaju otkazivanja potrebno je na─çi zamenu, najkasnije mesec dana pred put.

OPREMA: standardna za visokogorske ture, podloška, vreća za spavanje.

VODIČ:  Vuk Tubić +381 64 122 3201, tubicvuk@yahoo.com