SVETOGORSKA TURA (ATOS (2033 m) I MANASTIRI) – 27. 4. do 2. 5. 2018.

Filed in Arhiva by on January 1, 2018 • views: 2123

Tradicionalno organizujemo odlazak na Svetu goru – uspon na Atos i posetu manastirima

Pridru┼żite nam se! ­čÖé

 

PROGRAM AKCIJE

Petak, 27. 4. 2018.
Polazak iz Skerli─çeve ulice u poslepodnevnim ─Źasovima. No─çna vo┼żnja kroz Makedoniju i Gr─Źku.

Subota, 28. 4. 2018.
Dolazak u Uranopolis (Nebeski Grad) u jutarnjim ─Źasovima. Podizanje Dijamontiriona (svetogorske vize). Ukrcavanje na brod, plovidba zapadnom obalom do Manastira Dohijar.


Manastir Dohijar je prvi manastir na koji se nailazi plove─çi du┼ż zapadne obale Svete Gore. Podignut je na uskoj terasi iznad mora a u kompleksu dominira visoka kula. Dohijar je, prema predanju, osnovao Sveti Jeftimije, u─Źenik Atanasija Atonskog, koji je u manastiru radio kao podrumar. Otuda i ime manastira, Dohijariu zna─Źi Podrumarev. Prvi zapisi o manastiru pod ovim imenom poti─Źu iz 1030.godine. U manastiru se ─Źuva Ikona Bogorodica Brzopomo─çnica. Ova Ikona je naj─Źuvenija posle Ikone Bogorodice ÔÇ×VratariceÔÇť manastira Ivirona i Bogorodice ÔÇ×Dostojno JestÔÇť┬á u Kareji. 1646.godine, monah Nil, koji je bio odgovoran za trpezariju manastira, redovno je prolazio ispred ikone dr┼że─çi u ruci upaljene sve─çe. ─îuo je glas koji mu se obratio: ÔÇ×Nemoj prolaziti ovuda ponovo sa sve─çom kade─çi moju ikonuÔÇť. Nil nije obra─çao pa┼żnju na ovaj glas. Me─Ĺutim, glas se uskoro ponovo ─Źuo i monah je oslepeo. Ostali monasi su po─Źeli da prolaze pored Ikone sa puno po┼ítovanja i postavili su ispred nje kandilo. Slepi Nil je provodio celo vreme mole─çi Bogorodicu da mu oprosti i da ga isceli. Nil je po tre─çi put ─Źuo glas iz ikone koji ga je obavestio da se njegova molitva ─Źula. Njeno ime je Brzopomo─çnica zato ┼íto ona ─Źuje brzo i brzo poma┼że. Uskoro je ovo ─Źudo postalo poznato ┼íirom Svete Gore i Ikona je postala mesto hodo─Źa┼í─ça. Ova ikona i danas poma┼że mnogima u nevolji i poznata je ┼íirom sveta.


Nakon obilaska Manastira Dohijar pe┼ía─Źimo da Manastira Ksenofont.

         Manastir Ksenofont

Ksenofont je podignut┬á na blagom uzvi┼íenju pored mora, izme─Ĺu Dohijara i ruskog manastira Sv. Pantelejmona. Od prvog udaljen oko pola sata hoda a od drugog oko sat vremena. Po predanju, u manastiru su prvo ┼żiveli Srbi i Bugari. Sava Hilandarac ka┼że da je ÔÇ×manastir prvo zasnovao Ksenofont, neki srpski vojvoda (ina─Źe istorijski nepoznata li─Źnost)ÔÇť, pa je po njemu i dobio ime. Gr─Źki pisci ne pominju to predanje, ni da je u Ksenofontu bilo slovenskih kalu─Ĺera. Prema gr─Źkim istori─Źarima,┬á manastir je osnovao prepodobni Ksenofont u X veku. Manastir se pro─Źuo kada je u njega, za vreme car Votanijata (1078-1081) do┼íao pod imenom Simeon, veliki zapovednik vizantijske flote sa trojicom svojih ro─Ĺaka. Podigao je odbrambenu kulu i konake, opremio Crkvu, darovao bratiji knjige i ikone. U manastiru ─çe vam rado pokazati ikone Deizisa i Dvanaest apostola, koje poti─Źu iz ┼íesnaestog veka, zatim ─Źudotvornu Bogorodicu Odigitriju, za koju legenda veli da je, 1730, u tri maha sama dolazila iz Vatopeda, posle ─Źega su se dva bratstva saglasila da treba da ostane u Ksenofont.


Nastavak pe─Źa─Źenja do Manastira Pantelejmon.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á

                                                                           Manastir Pantelejmon

Ruski manastir Svetog Pantelejmona najupe─Źatljivije je mona┼íko stani┼íte na zapadnoj obali Svete Gore.┬á Posmatran s brodske palube manastirski kompleks li─Źi na mali grad s mno┼ítvom crkvenih kupola, nizom pomo─çnih zgrada i ogromnom gostoprimnicom za prijem gostiju. Razli─Źit je od svih drugih koje hodo─Źasnik mo┼że da vidi na Atosu. Sme┼íten kraj mora, dana┼ínji Pantelejmonov manastir je iz temelja podignut krajem XVIII i po─Źetkom XIX veka. Zabele┼żeno da je ruski manastir na Atosu postojao ve─ç u vreme kneza Vladimira, u X veku. Izme─Ĺu 1346. i 1500. godine u manastiru je najvi┼íe bilo gr─Źkih, a odmah za njima i srpskih monaha. Nema sumnje da je u to vreme Sveti Pantelejmon bio pod pokroviteljstvom srpskih vladara, vladalo je ÔÇ×op┼íte uverenje da Pantelejmon pripada SrbimaÔÇť. Pokroviteljstvo cara Du┼íana -naro─Źito je doprinelo materijalnom oporavku manastira, a Du┼ían mu je za igumana bio odredio u─Źenog inoka Isaiju, koga su Atonci veoma po┼ítovali.Ruski kalu─Ĺeri su na Atos po─Źeli da pristi┼żu u ve─çem broju tek kada je Rusija zbacila mongolski jaram. Izme─Ĺu 1500. i 1740. godine u manastiru je prvi put u bogoslu┼żenju preovladao slovenski nad gr─Źkim jezikom. Unutar manastirskog kompleksa nalazi se petnaest paraklisa.. U ogromnoj trpezariji mo┼że istovremeno da obeduje hiljadu ljudi. U manastiru se nalazi i najve─çe zvono na Svetoj Gori, te┼żine trinaest tona.

Sme┼ítaj u vi┼íekrevetne sobe. Ve─Źernja slu┼żba. Ve─Źera. No─çenje.


Nedelja, 29. 4. 2018. Liturgija. Doru─Źak. Plovidba do hilandarske luke Jovanica. Obilazak┬á manastira Hilandar, Crkve Vavedenja Presvete Bogorodice, bunara Sv. Save, loze Sv.Simeona, riznice, manastirske prodavnice. Pe┼ía─Źenje ka manastiru Esfigmen, gde usput obilazimo krst i maslinu Cara Du┼íana i Kulu Kralja Milutina. Nakon sat vremena hoda sti┼że se u Manastir Efigmen.

Manastir Esfigmen

Esfigmen le┼żi na samoj obali morskog zatona. Izme─Ĺu obronaka brda Samarija i ┼Żivonosni isto─Źnik.┬á Prvi pisani pomen manastira datira iz 998. godine. U tim prvim dokumentima manastir se pominje pod imenom Esfagmen (┼íto zna─Źi ubijen, iskasapljen, pose─Źen). Mi┼íljenje da je ime manastira izvedeno iz polo┼żaja na kome se nalazi – ste┼ínjen izme─Ĺu brda i mora (gr─Ź. esphigmenos). U manastiru┬á je za monaha postri┼żen ruski podvi┼żnik Antonije, koji je u jednoj pe─çini pored manastira proveo deset godina. Njega Esfigmenci smatraju ocem ruskog mona┼ítva (kada se vratio u Rusiju, Antonije je osnovao Kijevsko-pe─Źersku lavru).┬á Pored Antonija Pe─Źerskog, u manastiru su boravile i druge slavne li─Źnosti: monah Akakije (kasnije carigradski patrijarh Atanasije) i Grigorije Palama. Esfigmen su u srednjem veku pomagali Jovan V Paleolog, srpski car Du┼ían, despot ─Éura─Ĺ Brankovi─ç, njegova ─çerka sultanija Mara. U Esfigmenu danas ┼żivi oko stotinu monaha, me─Ĺu kojima i petorica Srba, koje mediji nazivaju zilotima. Manastir je postao centar antiekumenizma, ne samo na Svetoj Gori. Esfigmenci ne odobravaju ekumenisti─Źke akcije carigradskih patrijaraha i na slu┼żbama ne pominju ime svog duhovnog poglavara. Na spoljnjem zidu, s morske strane, od 1974. godine stoji komad crnog platna s natpisom Orthodoxia e Tanatos (Pravoslavlje ili smrt).Svi dosada┼ínji poku┼íaji da se esfigmensko bratstvo protera sa Atosa nisu uspeli. Nepokolebljivi u veri, ─Źuvanju kanona i svetota─Źkog predanja, i uz pre─çutnu podr┼íku mnogih Svetogoraca, Esfigmenci opstaju i pored zabrane dopremanja hrane i lekova, oduzetih dobara i blokade bankovnog ra─Źuna.

Obilazak manastira. Ve─Źernja slu┼żba. Ve─Źera. No─çenje.


Ponedeljak, 30. 4. 2018.
Liturgija. Doru─Źak. Pe┼ía─Źenje do Hilandara. Prevoz kombijem do luke Jovanica. Plovidba trajektom do luke Dafni. Nastavak plovidbe do pristani┼íta Skita Svete Ane. Uspon do Skita. Skit je jedan od najlep┼íih na Svetoj Gori, sme┼íten na oko 400mnv. Obilazak Crkve gde se ─Źuva stopalo Svete Ane. Nakon kra─çe pauze nastavak uspona na Atos. Pauza na Stavrosu gde se nalazi poslednji izvor vode i gde ─çemo se snabdeti za taj i polovinu narednog dana. Nastavak uspona do kapele Panagia na 1500mnv. U kapeli se nalazi dvadesetak kreveta namenjenih hodo─Źasnicima koji se uspinju na Atos. Ukoliko ne bude slobodnih mesta spavanje napolju u vre─çama za spavanje. No─çenje.


Utorak, 1. 5. 2018.
Rano ujutro (oko 04h)uspon na vrh Atosa. Na vrhu ─çemo do─Źekati izlazak Sunca. Povratak do Panagije a zatim spust do Karulje, svetogorske pustinje. Ukrcavanje na brod, povratak u Uranopolis.┬á U povratku ─çemo obi─çi Kakovo-metoh Manastira Hilandar.

Sreda, 2. 5. 2018. Povratak u Beograd u ranim jutarnjim ─Źasovima.

CENA: 140 evra

U cenu je uklju─Źeno: organizacija putovanja i posredovanje u dobijanju vize, prevoz, obilasci manastira, no─çenja u manastirima sa doru─Źkom i ve─Źerom (hrana se u manastirima ne pla─ça).
Cena ne uklju─Źuje: Svetogorsku vizu, karte za brodove, individalne tro┼íkove.

Grupa je ograni─Źena na 10 ljudi. Rok za prijavu je do popune grupe. Prilikom prijave je potrebna akontacija od 50 evra, ostatak najkasnije mesec dana pre puta. U slu─Źaju otkazivanja potrebno je na─çi zamenu, najkasnije mesec dana pred put.

OPREMA: standardna za visokogorske ture, podloška, vreća za spavanje.

Vodi─Ź:┬áVuk Tubi─ç +381 64 122 32 01, tubicvuk@yahoo.com