Treking liga Srbije

Treking Liga Srbije 2017.

Takmičenje u planinskom trčanju

Treking liga Srbije se tradicionalno organizuje na nižim planinama širom Srbije, a učešće uzima veliki broj planinara i planinarskih klubova. U 2017. godini u Treking ligi Srbije učestvuje više od 30 planinarskih klubova i više od 300 pojedinaca – planinara. U 2016. godini ukupni pobednik Treking lige Srbije u kategoriji planinarskih klubova je bio Planinarsko ekološki klub Gora Kragujevac.


čovek trči u šumi treking liga srbije


Svako od 9 kola tokom godine, organizuje drugi planinarski klub, na terenu koji može biti ravničarski, kao što su trke u Šidu i Subotičkoj peščari, ali i trke sa značajnom visinskom razlikom, kao što su Bešnjaja i Malinik. Planinarsko sportski klub Balkan tradicionalno organizuje trku u reonu Kosjerića, sredinom ili krajem avgusta.

Cilj je preći jednu od tri staze u što kraćem vremenskom periodu, uz striktno pridržavanje zadate staze, što se dokazuje overom takmičarske knjižice na kontrolnim tačkama. Na većini kota se nalaze volonteri koji udaraju pečate ili buše perforacije na za to predviđenim mestima u takmičarskoj knjižici. Ponekad se dešava da takmičari sami moraju da buše perforacije, jer na pojedinim kontrolnim tačkama nema volontera.

Takođe, postoje i specijalne kontrolne tačke – revizije, koje nisu ucrtane na mapama staza Treking lige Srbije koje učesnici dobijaju pre početka svake od trka.

Sve staze su markirane i unapred pripremljena, i obavezno kružne. Nakon uspešno pređene male, srednje ili velike staze svaki takmičar dobija zahvalnicu i bedž, a pobednici svake od staza i medalje. Posle toga sledi druženje uz tradicionalni pasulj i pivo.


mapa treking liga srbije


Pravila Treking lige Srbije

Na svakoj od staza se boduje pređena kilometraža i ostvaren uspon u skladu sa definisanim koeficijentima težine – ponderima. Za svaki pređeni kilometar trke na Treking ligi Srbije dobija se 1,5 bodova, a za svakih 100 metara savladanog uspona još 2 boda. Dodatne bodove je moguće ostvariti u zimskom periodu, decembar, januar i februar kada se dobija dodatna 3 boda za završenu trku.

Takođe dodatni bodovi se ostvaruju i plasmanom na kraju trke, tj. ostvarenom pozicijom i to na sledeći način:

 1. 15
 2. 12
 3. 10
 4. 9
 5. 8
 6. 7
 7. 6
 8. 5
 9. 4
 10. 3
 11. – 15. 2 boda i 16. – 20. 1 bod

Bodovi ostvarenih tokom svih kola se sabiraju i na osnovu njih se proglašavaju ukupni pobednici na kraju sezone. Plasman klubova u Treking ligi Srbije se određuje na osnovu 5 najboljih rezultata takmičara iz kluba na svakom od kola. Suštinski to znači da 5 najbolje plasiranih na velikoj stazi, čije dužina uvek prelazi 30 km, čine rezultat kluba.

Dakle Treking liga Srbije promoviše i nagradjuje brzinu, izdržljivost i upornost, što su odlike svakog ozbiljnog sportiste – trkača. Pored lige postoji i takmičenje u Treking Kupu Srbije, kod koga su pravila delimično drugačija, i uvažavaju činjenicu da mnogi planinari iz objektivnih okolnosti nisu u mogućnost da prisustvuju svakom od takmičarskih kola u TLS.

Ukoliko vas zanimaju detaljna pravila, ceo Pravilnik Treking Lige Srbije preuzmite klikom  OVDE


treking liga srbije


Kalendar Treking liga Srbije 2017

 1. 14. januar Šid
 2. 15. april Bešnjanja
 3. 14. maj Subotička Peščara
 4. 3. jun Malinik
 5. 17. jun Jastrebac
 6. 20. avgust Kosjerić
 7. 2. septembar Devica
 8. 24. septembar Rajac
 9. 14. oktobar Grza

Najave i informacije o svim kolima možete da pratite putem Facebook stranice Treking lige Srbije, kliknite OVDE.

Planinarsko sportski klub Balkan organizovano vodi na svako do kola TLS tokom sezone 2017. U skladu sa odlukom Upravnog odbora PSK Balkan, najuspešnijih 5 takmičara na svakom od kola Treking lige Srbije ima pravo na subvenciju kotizacije i troškova prevoza.

X