VITOŠA (Crni vrh 2290 m) i SOFIJA – 9. i 10. 12. 2017.

Filed in Arhiva by on October 17, 2017 • views: 1920

Vodimo vas na u Bugarsku na Vitošu, obićićemo kulturno-istorijske znamenitosti Sofije i posetiti prodavnice planinarske opreme: Dekatlon, Stenatu…


Vitoša 
 je planina u Zapodnoj Bugarskoj nalazi se u neposrednoj blizini Sofije. Najviši vrh je Crni vrh (2290 m) četvrti po vesini u Bugarskoj. 

Šta ćemo videti u Sofiji: crkvu Svete petke, Aleksandara Nevskog, Svete Nedelje, Rusku crkvu…..

PROGRAM AKCIJE: 

Subota,  9. decembar 2017.
01:00 h     Polazak od Hrama Svetog Save iz Skerlićeve ulice. Prelazak srpsko-bugarske granice. Dolazak u Sofiju u jutarnjim satima, razgledanje grada i nabavka opreme.

Crkva svete Nedelje je srednjovekovni hram  Bugarske pravoslavne crkve. Crkva je tokom svoga postojanja pretrpela mnoga razaranja i više puta je obnavljana.

bugarska-crkva-svete-nedelje-u-sofiji

Pretpostavlja se da je sagrađena u 10. veku i da je imala kamene temelje i drvenu konstrukciju. Takav izgled se zadržao do sredine 9. veka.

Oko  1460. godine, za vreme epidemije kuge, vladika Silvanije je preneo mošti srpskog kralja Stefana Milutina iz sela Trepča u Bugarsku, u manastir Svetih Ćirila i Metodija. Posle nekoliko premeštanja, konačno počivalište pronašle su u Crkvi Svete Nedelje, pošto je crkva postala episkopska rezidencija u XVIII veku. Mošti su se očuvale u požaru, nepogodi, napadima ustanika i Turaka, kao i napadu komunista 1925. godine. Uz neka oštećenja, mošti kralja Milutina izložene su u crkvi otkada ova crkva nosi još jedno ime — Crkva Svetog kralja.

Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve 2006. godine doneo je odluku da se deo moštiju Svetog kralja Milutina vrati Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kivot sa moštima kralja Milutina do danas ostao je u Sofiji.

Katedrala Aleksandra Nevskog u Sofiji, tzv. Zlatna crkva je sedište Bugarskog patrijarha, nacionalni spomenik kulture i takođe najlepši i najgrandiozniji simbol glavnog grada Bugarske. Katedrala Svetog Aleksandra Nevskog je simbol Sofije nazvan po ruskom knezu kao zahvalnost Rusiji sto je 1878. godine oslobodila Bugarsku od Turaka.

bugarska-katedrala-aleksandar-nevski

Crkva Aleksandra Nevskog je jedna od retkih crkava koja je preživela period komunističke vlasti.

Vernici koji dolaze u Sofiju, kao i stanovnici grada obavezno prisustvuju liturgijama u Crkvi Svetog Nikolaja Tamaturga, poznatoj kao Ruska crkva, celivajući grob arhiepiskopa Serafima i ostavljajući poruke za molitvu, verujući da će im svetac pomoći u duhovnom okrepljenju.

Crkva Svete Paraskeve (Svete Petke) se nalazi na centralnoj aveniji Bugarskog glavnog grada Sofije. Datira iz XIV veka i izdržala je test godina kada Turci nisu mogli da je sruše.
crkva-sv-nedelje-u-sofiji

Crkva Svete Petke u Sofiji je mala zgrada delom ukopana u zemlju i nalazi se na samom centru medernog i starog grada, kod TZUM podzemne železnice. Crkva se sastoji od polucilindrične kupole, hemisfernog oltarnog dela, i grobnice koja je otkrivena posle Drugog Svetskog Rata. Debljina zidova je jedan metar i napravljeni su od cigli i kamenja.

Crkva se prvi put pominje u XVI veku i sagrađena je na mestu bivše Rimske religijske zgrade. Danas, ona je i spomenik kulture poznata po muralnoj tehnici oslikavanja biblijskih događaja iz XIV, XV, XVI, XVII, I XIX veka.

Crkvu su pokušali da sruše nekoliko puta, poslednji put, pokušaj da se sruši se dogodio 1965. kada su komunisti, pod izgovorom da žele da prošire ulicu, hteli da je unište. Kada je bagerista pokušao da je sruši svojim mašinama, bager je odjednom stao. Više puta su radnici pokušali da poprave bager ali nisu uspeli da priđu crkvi. Kada bi prišli blizu crkve bager bi stao. Sledećeg dana, član porodice vozača bagera koji je insistirao da se uništi crkva, je umro.

15.00  h     Polazak iz Sofije ka Vitoši. Prevozom dolazimo do planinarskog doma “Aleko” 1810 mnv, smeštaj u sobama sa 4,5 i 6 kreveta.

planinarski-dom-aleko-vitosa

Nedelja, 10. decembar 2017.
07.00h     Ustajanje, priprema za uspon
08.00h     Polazak na uspon od planinarskog doma “ALEKO” (1810m)
10.30 h     Izlazak na Crni Vrh (2290m), pauza, povratak kružnom stazom u planinasi dom, pakovanje stvari i
ručak po želji. vitosa1
16.30 h     Polazak  za Beograd

Cena: prvoz, osiguranje i noćenje sa doručkom 55 e. Akontacija za akciju 30 e do 1 novembra.

Oprema:  zimska topla

Ishrana: postoji mogućnost ishrane u planinarskom domu.

Potrebna dokumenta: pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017. godinu.

Prijava telefonom, meilom, ili na sastanku kluba utorkom od 19 do 21:00h. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, adresu stanovanja iz pasoša, JMBG i broj planinarske knjižice i iz koga kluba/društva dolazite.

Vodič: Мilanka Arsić, tel.+381/64.182.4440,  e-mail. milanka.arsić@gmail.com