VOJNIK I PREKORNICA – 16. do 18. 4. 2021.

Filed in Arhiva by on January 2, 2021 • views: 1564

.

Planina Vojnik nalazi se u Crnoj Gori. Zauzima prostor između Nikšićkog polja, visoravni Krnova, Javorka i kanjona Komarnice. Najviši vrh je Veliki Vojnik (1998 m). Izdvojena je od obližnjih crnogorskih planina dubokim rečnim kanjonima prema Durmitoru i širokim visoravnima i prevojima prema Goliji i Moračkim planinama. 

Vojnik (izvor: dinarskogorje.com)

 

PROGRAM AKCIJE:

petak, 16. april

– polazak u 22.00 časova iz Skerlićeva ulice u Beogradu

– noćna vožnja preko Užica, Prijepolja, Žabljaka i Šavnika do Jasenovog Polja kod Nikšića

subota, 17. april

– dolazak u Jasenovo Polje, u podnožju Vojnika

– priprema i polazak na uspon

– uspon pored Štirnog dola na vrh Veliki Vojnik čija je visina 1998 m i koji predstavlja najviši vrh planine

– povratak istom stazom do Jasenovog Polja

– vožnja do Nikšića

– smeštaj i noćenje

 

Vojnik (izvor: dinarskogorje.com)

 

Prekornica je planinski masiv u Crnoj Gori koji natkriljuje Bjelopavlićku ravnicu sa njene severne strane. Dugački masiv završava se Ostrošom gredom i na suprotnoj strani doseže do kanjona Morače. Prekornica razdvaja Bjelopavlićku župu na jugu i Nikšićku župu na severu, a u pravcu istok-zapad prostire se u dužini od skoro 20 km. Najviši vrh je Kula (1927 m). On pripada jednoj od dve skupine vrhova na ovoj planin. To je skupina oko Kule u centralnom delu. Drugu skupinu čine vrhovi koji delom gravitiraju prema Maganiku, a delom prema kanjonu Morače.

Prekornica (izvor: dinarskogorje.com)

 

nedelja, 18. april

– vožnja od Nikšića preko Danilovgrada do lokaliteta Studeno

– polazak na uspon od planinarskog doma

– uspon preko Ćetnog dola na vrh Kula (1927 m), najviši vrh Prekornice

– povratak istom stazom do mesta Studeno

– povratak za Beograd

 

(izvor: dinarskogorje.com)

 

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama

ISHRANA:  iz ranca

TROŠKOVI: 60 evra (prevoz autobusom, osiguranje i noćenje u privatnim kućama); akontacija za akciju je 40 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com

 

Comments are closed.

X