Šta je Treking liga Srbije?

Filed in Korisno by on November 6, 2017 • views: 4503

Treking liga Srbije je takmičenje koje se tradicionalno organizuje na nižim planinama širom Srbije, a učešće uzima veliki broj planinara i planinarskih klubova. U 2018. godini u Treking ligi Srbije učestvuje više od 70 planinarskih klubova i više od 1.000 pojedinaca – planinara. U 2017. godini ukupni pobednik Treking lige Srbije u kategoriji planinarskih klubova je bio PSK Balkan.


čovek trči u šumi treking liga srbije


Svako od 7 kola tokom godine, organizuje drugi planinarski klub, na terenu koji može biti ravničarski, kao što su npr. trke u Šidu i Subotičkoj peščari, ali i trke sa značajnom visinskom razlikom, kao što su Ozren i Malinik. Planinarsko sportski klub Balkan je do sada dva puta bio organizator jednog od kola u ovom takmičenju, oba puta u reonu Kosjerića.

Cilj je preći jednu od tri staze u što kraćem vremenskom periodu, uz striktno pridržavanje zadate staze, što se dokazuje overom takmičarske knjižice na kontrolnim tačkama. Na većini kota se nalaze volonteri koji vrše pečatiranje ili prave perforacije na za to predviđenim mestima u takmičarskoj knjižici. Ponekad se dešava da takmičari sami moraju da buše perforacije, jer na pojedinim kontrolnim tačkama nema volontera.

Takođe, postoje i specijalne kontrolne tačke – revizije, koje nisu ucrtane na mapama staza Treking lige Srbije koje učesnici dobijaju pre početka svake od trka.

Sve staze su markirane i unapred pripremljena, i obavezno kružne. Nakon uspešno pređene male, srednje ili velike staze svaki takmičar dobija zahvalnicu i bedž, a pobednici svake od staza i medalje. Posle toga sledi druženje uz tradicionalni pasulj i pivo.


mapa treking liga srbije


Pravila Treking lige Srbije

Pravilnik Treking Lige Srbije preuzmite klikom OVDE

Bodovi ostvarenih tokom svih kola se sabiraju i na osnovu njih se proglašavaju ukupni pobednici na kraju sezone. Plasman klubova u Treking ligi Srbije se određuje na osnovu 5 najboljih rezultata takmičara iz kluba na svakom od kola. Suštinski to znači da 5 najbolje plasiranih na velikoj stazi, čije dužina uvek prelazi 30 km, čine rezultat kluba.

Dakle Treking liga Srbije promoviše i nagradjuje brzinu, izdržljivost i upornost, što su odlike svakog ozbiljnog sportiste – trkača. Pored lige postoji i takmičenje u Treking Kupu Srbije, kod koga su pravila delimično drugačija, i uvažavaju činjenicu da mnogi planinari iz objektivnih okolnosti nisu u mogućnost da prisustvuju svakom od takmičarskih kola u TLS.


treking liga srbije


Najave i informacije o svim kolima TLS možete videti OVDE.

Pratite TLS i putem Facebook stranice Treking lige Srbije.

 

Comments are closed.

X